Foutcode P2413 – uitlaatgasrecirculatiesysteem bereik/prestaties

Foutcode P2413 klinkt als “uitlaatgasrecirculatiesysteem bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation (EGR) System Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2413

Diagnostische foutcode P2413 wijst op een storing in het uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR). Het uitlaatgasrecirculatiesysteem is ontworpen om de verbrandingstemperatuur te verlagen, waardoor de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) wordt verminderd.

Foutcode P2413 – uitlaatgasrecirculatiesysteem bereik/prestaties

Het hart van het systeem wordt gevormd door een uitlaatgasrecirculatieklep. Een inrichting die de uitlaatgassen in het inlaatspruitstuk laat stromen en deze laat combineren met het lucht-brandstofmengsel. Van daaruit gaat het mengsel, dat verdund en gekoeld is, naar de verbrandingskamer van de motor, waar het wordt verbrand.

Vroeger werden veel van de uitlaatgasrecirculatiekleppen vacuüm bediend. Tegenwoordig worden ze echter bijna allemaal elektronisch bestuurd. De meeste elektronische apparaten hebben een solenoïde (of stappenmotor) ingebouwd. Dit tilt een pin in de EGR-klep uit zijn zitting. Wanneer de pen beweegt, kunnen de uitlaatgassen door de opening in het inlaatspruitstuk stromen.

De Powertrain Control Module (PCM) regelt de werking van de EGR-klep in een elektronisch geregeld systeem. Sensoren zoals de absolute spruitstukdruk (MAP), massa-luchtstroom (MAF) en koelvloeistoftemperatuur (ECT). Gegevens over motorprestaties naar de PCM sturen. De PCM gebruikt deze informatie vervolgens om te bepalen wanneer de uitlaatgasrecirculatieklep moet worden geopend en gesloten.

Fout P2413 geeft aan dat de PCM een probleem met het prestatiebereik van het uitlaatgasrecirculatiesysteem heeft gedetecteerd. Dit betekent dat de naar de regelmodule gezonden gegevens boven of onder het bereik van de geprogrammeerde parameters liggen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2413 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. Het uitlaatgasrecirculatiesysteem kan andere storingen vertonen door ophoping van koolstof of roet in het systeem.
 5. De motor kan de emissietest niet doorstaan.
 6. Er kan ontploffing in de cilinders optreden.
 7. Verminderde motorprestaties.
 8. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van code P2413 kan variëren van gemiddeld tot ernstig, afhankelijk van de specifieke symptomen van de fout. Evenals het prestatieniveau van de koeler en de bypassklep.

Een defecte uitlaatgasrecirculatieklep of regelcircuit kan overmatige verbranding en vroegtijdige ontsteking veroorzaken. Dit kan schade veroorzaken aan zuigers, kleppen en andere interne motoronderdelen.

Oorzaken van de fout

Code P2413 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Vervuild of verstopt uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • Defecte EGR-klep of temperatuursensor.
 • Overmatige roet- of koolstofafzetting op de muren.
 • Kortgesloten of kapotte elektrische bedrading met betrekking tot het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • Verzwakte, gecorrodeerde of beschadigde elektrische connectoren met betrekking tot het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • Uitlaatgaslekken.
 • Gebroken of gebroken vacuümleidingen.
 • Defecte MAP / MAT sensor.
 • In zeldzame gevallen, defecte motorregelmodule (ECM).

Hoe kan ik foutcode P2413 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2413:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P2413 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en aansluitingen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Als het probleem aanhoudt, controleer dan de kanalen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem op verstopping.
 6. Controleer de werking van de koelklep van de uitlaatgasrecirculatie.
 7. Meet de circuitspanning met een digitale multimeter.
 8. Vergelijk de gemeten waarde met de waarde in het gegevensblad van de fabrikant, vervang zo nodig de defecte klep.
 9. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het probleemoplossingsproces voor fout P2413 is het raadplegen van de Technische Servicebulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Laat de motor van uw voertuig afkoelen. In de meeste gevallen zijn uitlaatgasrecirculatiesystemen zeer heet. Omdat ze gewoonlijk rechtstreeks op het uitlaatsysteem worden gemonteerd. Als u de motor niet laat afkoelen, kunt u zich verbranden.

Visuele schade

Zoek alle onderdelen die verband houden met het circuit van de uitlaatgasrecirculatiekoeler en onderzoek ze op duidelijke fysieke schade. Afhankelijk van het specifieke voertuig kan dit circuit verschillende onderdelen bevatten. Temperatuurschakelaar, bypassklep, uitlaatgasrecirculatieklep, uitlaatgasrecirculatiekoeler en motorregeleenheid.

Voer een grondige visuele inspectie uit om de kabelboom te controleren op duidelijke defecten zoals krassen, slijtage, blootliggende draden of brandplekken. Controleer vervolgens de connectoren en aansluitingen op veiligheid, corrosie en contactschade.

Controleer zorgvuldig de integriteit van de kabelbomen. Deze lopen vaak langs en rond de uitlaatpijp. Daarom is het essentieel om alle losse draden vast te zetten. Als u een gesprongen draad vindt, soldeer hem dan en zorg dat hij goed geïsoleerd is. Het is mogelijk dat dit de oplossing is voor de P2413-fout.

Spanningscontrole

Bij het controleren van de spanning moet u nagaan of er geen voeding of aarde aanwezig is. Hiervoor moet de continuïteit van de bedrading, connectoren en andere onderdelen worden gecontroleerd.

Normale weerstandswaarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm zijn. De aanwezigheid van weerstand of het ontbreken van continuïteit wijst op een defecte bedrading. die open, kortgesloten of gecorrodeerd is en gerepareerd of vervangen moet worden.

Referentiespanningen en toegestane bereiken kunnen variëren afhankelijk van het specifieke voertuig en de circuitconfiguratie.

Als alle circuits van de EGR-koelklepregelsensor in orde zijn. Gebruik een infraroodthermometer om de temperatuur van de uitlaatgassen bij de inlaat en de uitlaat van de EGR-koeler (klep) te controleren. Vergelijk de resultaten met de specificaties van de fabrikant en vervang zo nodig defecte onderdelen van het EGR-koelsysteem.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2413 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford
 • GMC
 • Honda (Accord, CR-V, Civic, Legend, Pilot)
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi (Fuso, L200, Pajero)
 • Peugeot (206)
 • Renault (Laguna)
 • Volkswagen

Bij foutcode P2413 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0403, P2425, P2426, P2427, P2457.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen