Foutcode P2429 – uitlaatgastemperatuur te hoog (Bank 2)

Foutcode P2429 klinkt als “uitlaatgastemperatuur te hoog (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Temperature (EGT) Too High (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2429

Opgeslagen code P2429 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een te hoge uitlaatgastemperatuur heeft gedetecteerd (Bank 2). Bank 2 verwijst naar de motorzijde waar cilinder 1 zich niet bevindt.

Foutcode P2429 – uitlaatgastemperatuur te hoog (Bank 2)

Meestal wijst deze code op een veel voorkomende fout in de temperatuursensor van het recirculatiesysteem. EGT-sensoren worden gebruikt op de meeste recente modellen benzine- en dieselmotoren.

De sensor is een temperatuurgevoelige weerstand die de temperatuur van de uitlaatgassen omzet in een spanningssignaal voor de computer. Het ontvangt een 5V-signaal van de computer op één leiding, en een tweede leiding wordt gebruikt voor de aarding.

Hoe hoger de uitlaattemperatuur, hoe lager de massaweerstand, wat resulteert in een hogere spanning. Omgekeerd geldt: hoe lager de temperatuur, hoe groter de weerstand, wat resulteert in een lagere spanning.

Als de motor een lage spanning detecteert, verandert de computer de timing van de motor of de brandstofverhouding. Om de temperatuur in de omvormer binnen een aanvaardbaar bereik te houden.

In dieselmotoren wordt de EGT-sensor gebruikt om de regeneratietijd van het dieseldeeltjesfilter (PDF) te bepalen op basis van de temperatuurstijging.

Als de regelmodule een hoge uitlaatgastemperatuur registreert, probeert hij dit te corrigeren. Na vergeefse pogingen om de temperatuur te verlagen, wordt code P2429 opgeslagen en kan het storingslampje (MIL) gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2429 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Ontploffing in de cilinders.
 3. Vermindering van het motorvermogen.
 4. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

De ernst van code P2429 kan variëren van matig tot ernstig, afhankelijk van de specifieke symptomen van de fout. In sommige gevallen kan het voertuig in een noodsituatie terechtkomen.

Oorzaken van de fout

Code P2429 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De uitlaatgastemperatuursensor (EGT) is defect.
 • Losse of gecorrodeerde connectoren.
 • Gebroken draden of gebrek aan isolatie.
 • Ernstige uitlaatgaslekkage voor de uitlaatgastemperatuursensor.
 • Oververhitting van de motor.
 • In zeldzame gevallen, storing in de regelmodule (PCM).

Hoe kan ik foutcode P2429 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2429:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P2429 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en connectoren van de uitlaatgastemperatuursensor.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer de werking van de uitlaatgastemperatuursensor (EGT).
 6. Meet de circuitspanning met een digitale multimeter.
 7. Vergelijk de gemeten waarde met de waarde in de technische documentatie van de fabrikant, vervang zo nodig de defecte sensor.
 8. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de regelmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het P2429-probleemoplossingsproces is het raadplegen van de technische servicebulletins (TSB’s). Voor bekende problemen met uw specifieke voertuig.

Laat de motor van uw voertuig afkoelen. In de meeste gevallen zijn uitlaatgasrecirculatiesystemen zeer heet. Aangezien zij gewoonlijk rechtstreeks op het uitlaatsysteem worden gemonteerd. Dus als je de motor niet laat afkoelen, kun je je verbranden.

Controleer de draden en de sensor

Til de auto op en zoek de uitlaatgastemperatuursensor. Controleer de connector op afwijkingen zoals corrosie of losse aansluitingen. Controleer de kabelboom tot aan de connector. Let op tekenen van ontbrekende isolatie of kale draden die kortsluiting kunnen veroorzaken.

Maak de connector los en verwijder de EGT-sensor, controleer de weerstand op beide connectoraansluitingen met een ohmmeter. Een goede EGT zal een waarde hebben van ongeveer 150 ohm, als de weerstand lager is dan 50 ohm vervang dan de sensor.

Gebruik een haardroger of warmtepistool om de sensor te verwarmen terwijl u naar de ohmmeter kijkt. De weerstand moet dalen als de sensor opwarmt en stijgen als hij afkoelt.

Als de vorige tests succesvol waren, draai dan de contactsleutel om en meet de spanning op de kabel aan de motorzijde. Er moet 5 volt op de connector staan, indien dit niet het geval is, is er waarschijnlijk een probleem met de controlemodule.

Als de sensor defect is, kan code P2429 tijdelijk worden gereset door een weerstand van 2,2 ohm te kopen bij een willekeurige elektronicawinkel. Sluit de weerstand aan op de elektrische connector aan de motorzijde, omwikkel hem met elektrische tape, en de computer zal controleren of de EGT correct werkt.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2429 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Mercedes-Benz
 • Skoda

Bij foutcode P2429 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2466, P2467, P2468, P2469, P246A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen