Foutcode P2463 – beperking dieseldeeltjesfilter – roetophoping

Foutcode P2463 klinkt als “beperking dieseldeeltjesfilter – roetophoping”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Diesel Particulate Filter (DPF) Restriction – Soot Accumulation” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2463

Storingscode P2463 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “beperking van de werking van het deeltjesfilter door roetophoping”. Hij wordt ingesteld op voertuigen met een dieselmotor wanneer de PCM een overmatige ophoping van roetdeeltjes detecteert.

Foutcode P2463 – beperking dieseldeeltjesfilter – roetophoping

Het dieseldeeltjesfilter (DPF) is ontworpen om negentig procent van de koolstofdeeltjes (roet) uit de uitlaatgassen van dieselmotoren te verwijderen. Hij bevindt zich vóór de katalysator of NOx-vanger.

Wanneer de motoruitlaatgassen door het roetfilter gaan, worden grote deeltjes tussen de vezels gevangen. Naarmate het roet zich ophoopt, neemt de druk van het uitlaatgas toe.

Nadat zich voldoende roet heeft verzameld en de uitlaatgasdruk het geprogrammeerde niveau heeft bereikt. Het filterelement moet worden geregenereerd om de uitlaatgassen door het DPF te laten blijven stromen.

Naarmate het roet zich ophoopt, neemt de druk vóór de DPF geleidelijk toe omdat de uitlaatgasstroom wordt beperkt. Als het regeneratieproces wordt uitgesteld of niet wordt gestart, raakt de DPF steeds verder verstopt totdat een kritische drempel wordt bereikt.

Wanneer dit gebeurt, kan het uitlaatsysteem de stroom uitlaatgassen niet langer doeltreffend afvoeren omdat de verstopte DPF een plug in het systeem vormt. Om motorschade te voorkomen stelt de PCM code P2463 in en gaat het waarschuwingslampje branden.

De PCM zet de motor in de failsafe-modus en schakelt het EGR-systeem uit om te voorkomen dat zich nog meer roet ophoopt in het DPF. In de meeste gevallen blijft de fail-safe modus gehandhaafd totdat het probleem is verholpen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2463 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het waarschuwingslampje van het roetfilter kan gaan branden.
 3. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 4. Het voertuig kan in crash- of noodmodus gaan.
 5. Het motorvermogen kan verminderd zijn.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Te veel roet in de uitlaatgassen van het voertuig.
 8. Verhoogde motortemperatuur.
 9. In sommige gevallen kan het hele uitlaatsysteem heter zijn dan normaal.

Storing P2463 wordt niet als zeer ernstig beschouwd, maar als deze gedurende langere tijd onopgelost blijft, kan de motorregelmodule (ECM) het voertuig in een noodmodus zetten. Dit resulteert in een beperkte voertuigsnelheid en een daling van het motorvermogen.

Oorzaken van de fout

Code P2463 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • DPF druksensor defect.
 • Open circuit of kortsluiting in DPF druksensor circuit.
 • De leidingen of slangen van de DPF-druksensor zijn verstopt.
 • Gebruik van brandstof met een hoog zwavelgehalte.
 • Dieselpartikelfilter defect.
 • Uitlaatgasrecirculatieklep (EGR) defect.
 • Een verkeerde PCM-strategie verhindert een correcte regeneratie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2463 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2463:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met de auto om te zien of fout P2463 opnieuw verschijnt.
 4. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische kabels en connectoren.
 5. Controleer het deeltjesfilter en de druksensor van het deeltjesfilter.
 6. Controleer de buizen en slangen van de DPF-druksensor op verstopping.
 7. Reparatie of vervanging van beschadigde of defecte onderdelen.
 8. Test en vervang zo nodig de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het oplossen van fout P2463 kan het beste beginnen met een visuele inspectie van de relevante kabelbomen en connectoren. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de bedrading in de buurt van hete uitlaatonderdelen en scherpe randen.

De DPF-druksensor moet dan met een multimeter worden gecontroleerd. Als de sensor niet voldoet aan de weerstandseisen van de fabrikant, moet hij worden vervangen.

Als de sensor in orde is, controleer dan de slangen op verstoppingen of breuken en reinig of vervang ze indien nodig. Gebruik siliconenslangen voor hoge temperaturen voor vervanging.

De slangen naar de DPF-druksensor kunnen door de temperatuur gesmolten of gebarsten zijn. Daarom kan het bij vervanging nodig zijn ze opnieuw te leiden om elementen met een hoge temperatuur uit te sluiten.

Na het testen van de sensor en het inspecteren van de slangen moet het elektrische circuit van het systeem worden gecontroleerd. Koppel alle bijbehorende controlemodules los voordat u de weerstand met een multimeter controleert. Repareer of vervang zo nodig beschadigde of kortgesloten circuits.

DPF regeneratie

Als de code nog steeds aanwezig is, maar alle elektrische waarden binnen de specificaties vallen, gebruik dan de scantool om het DPF-regeneratieproces te starten. Als het regeneratieproces is gestart, controleer dit dan op de scantool en let vooral op de druk voor het DPF.

De werkelijke druk hangt af van de bedrijfsomstandigheden, maar mag tijdens het proces de maximaal toegestane druk niet benaderen. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor details over de maximaal toegestane druk vóór de DPF.

Als de stroomopwaartse druk de voorgeschreven limiet nadert, heeft de DPF waarschijnlijk het einde van zijn levensduur bereikt. Gedwongen regeneratie kan code P2463 tijdelijk verhelpen, maar het probleem zal waarschijnlijk vrij snel terugkeren.

Er zij aan herinnerd dat alle vervangingen van DPF’s aanpassing door de regelmodule (PCM) vereisen om het te vervangen onderdeel te herkennen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2463 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A3)
 • Chevrolet (Captiva, Silverado)
 • Citroen
 • Dodge
 • Ford (Focus, Kuga, Tourneo, Transit)
 • Isuzu (D-Max, NPR75)
 • Jeep
 • Land Rover
 • Mazda
 • Mercedes-Benz (Sprinter, Viano)
 • Mitsubishi (L200)
 • Opel (Antara)
 • Peugeot
 • Skoda (Octavia)
 • Toyota (Auris, Hilux, Land Cruiser, Prado)
 • Volkswagen (Jetta, Passat)
 • Volvo

Bij foutcode P2463 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P242F, P2452, P2453, P2454, P2455, P2456, P2458.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen