Foutcode P2509 – ECM/PCM stroominvoersignaal intermitterend

Foutcode P2509 klinkt als “ECM/PCM stroominvoersignaal intermitterend”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “ECM/PCM Power Input Signal Intermittent” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2509

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P2509 wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2509 – ECM/PCM stroominvoersignaal intermitterend

OBD-II-foutcode P2509 wordt ingesteld wanneer de transmissiecontrolemodule een intermitterend probleem met de stroomvoorziening detecteert. Dit gebeurt wanneer de kwaliteit van de PCM-voeding fluctueert of onstabiel is. Eenvoudig gezegd, het voedingssignaal ligt buiten de door de fabrikant ingestelde hoge of lage grenzen.

Het PCM heeft een stabiele spanning nodig om goed te kunnen werken, dus de fabrikanten doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er altijd een stabiele stroom naar de controlemodule gaat. De werkelijke bedrijfsomstandigheden en ongunstige omgevingsfactoren maken echter een verschil.

Extreme temperaturen, trillingen en vochtigheid veroorzaken hoge spanningen en stress op de bedrading, connectoren en elektrische componenten. die de duizenden verbindingen vormen waaruit het elektrische systeem van een voertuig bestaat.

Na verloop van tijd kunnen er weerstands- of signaalcontinuïteitsproblemen optreden in het elektrische systeem van het voertuig. Dit komt door gedeeltelijk of volledig contactverlies, corrosie in de bedrading of in de connectoren.

Wanneer zich dus continuïteits- of weerstandsproblemen voordoen in de circuits die de PCM van stroom voorzien, kunnen er onvoorspelbare resultaten of symptomen optreden. In sommige gevallen kan de controlemodule zichzelf uitschakelen als beschermingsmaatregel.

In andere gevallen kan de enige aanwijzing het brandende waarschuwingslampje en de opgeslagen foutcode zijn. Zolang de fluctuerende voedingsspanning de PCM niet zodanig beschadigt dat het voertuig niet meer kan rijden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2509 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. De motor slaat af of start slecht.
 5. Soms zijn er geen symptomen ondanks een opgeslagen foutcode.

Diagnostische foutcode P2509 wordt als ernstig beschouwd omdat het voertuig problemen kan ondervinden met het rijgedrag en de prestaties. Daarom moet deze storing zo snel mogelijk worden verholpen.

Oorzaken van de fout

Code P2509 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte batterij.
 • Slecht contact tussen accupolen en accupolen door corrosie of ophoping van zuur.
 • Beschadigde, gecorrodeerde kabelboom of connectoren.
 • Doorgebrande zekering.
 • Dynamo laadt de accu niet normaal op.
 • Defect PCM relais.
 • Transmissiecontrole module is defect.

Hoe kan ik foutcode P2509 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2509:

 1. Controleer de bedradingsbundel van het PCM op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Controleer de accukabels op losse verbindingen, gebroken polen en corrosie. Repareer of vervang zo nodig de accukabels.
 3. Verwijder eventuele diagnostische foutcodes uit de PCM en maak een proefrit om te zien of diagnostische foutcode P2509 terugkeert.
 4. Als de code terugkomt, controleer dan of het relais van de PCM goed werkt.
 5. Inspecteer en controleer de zekering en het smeltlood.
 6. Controleer het bedradingsschema van het relais- en zekeringssysteem.
 7. Controleer de goede werking van de accu en het laadsysteem. Repareer of vervang zo nodig de accu of de onderdelen van het laadsysteem.
 8. Wis de foutcodes opnieuw en maak een testrit.
 9. Steek de sleutel in het contactslot en draai hem in de aan-stand. Als het Check Engine lampje niet gaat branden, maar de code in het geheugen nog steeds aanwezig is, kan het relais defect zijn.
 10. Als het relais defect is, kan het nodig zijn het PCM te vervangen en opnieuw te programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle mogelijkheden voor fout P2509 uit te sluiten, moet u de bedrading visueel inspecteren en de accuspanning controleren. Controleer ook de accupolen en kabels op losse verbindingen.

Controleer of de systeemspanning overeenkomt met de specificaties in de handleiding. Als het laadsysteem volledig functioneert en de accu in goede staat is, start dan de diagnoseprocedure. Controleer de massaverbindingen tussen de accu en de motor en tussen de accu en de carrosserie op corrosie of slecht contact.

Zoek nu het beginpunt van het PCM-voedingscircuit. Dit is meestal het contactslot, dus gebruik een digitale multimeter om de spanning op deze draad of klem te controleren. Vergelijk de aflezing met de waarde in de handleiding en repareer zo nodig indien een afwijking wordt geconstateerd.

Als de code blijft bestaan, maar de stroomtoevoer van en naar het contactslot binnen het gespecificeerde bereik ligt. Let op en test de stroomtoevoer naar de zekeringkast en vervolgens naar de PCM-connector. Indien afwijkingen worden geconstateerd, moeten de nodige reparaties worden uitgevoerd. Ervoor zorgen dat alle elektrische parameters binnen de specificaties van de fabrikant vallen.

De hierboven beschreven stappen zullen helpen om fout P2509 op te heffen, maar in sommige gevallen, waarin de oorzaak niet duidelijk is, kan er sprake zijn van intermitterende storingen. Als het PCM al beschadigd is, moet het wellicht door een gespecialiseerde werkplaats worden gerepareerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2509 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (Q7)
 • Dodge (RAM)
 • Mercedes-Benz (S203, W203, W220)
 • GAZelle (Cummins, Next)

Bij foutcode P2509 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0008, P006E, P0148, P0193, P0237, P0251, P0341, P0652, P1664, P2015, P2201, P2266, P2269, P2464, P246F, P2513.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen