Foutcode P2550 – ingangssignaal “B” voor koppelbeheer laag

Foutcode P2550 klinkt als “ingangssignaal “B” voor koppelbeheer laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Torque Management Request Input Signal “B” Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2550

Dit is een generieke code, gedefinieerd als “verzoek om koppelregeling, lage ingang ‘B'”. Ongeacht de feitelijke formulering geeft de aanwezigheid van code P2550 aan dat het verzoek om koppelregeling niet binnen de door de fabrikant gestelde termijn is uitgevoerd.

Foutcode P2550 – ingangssignaal

Bijna alle fabrikanten gebruiken een strategie die bekend staat als “koppelregeling” in automatische transmissies. Om het harde schakelen te verminderen en de levensduur van de interne onderdelen van de transmissie te verlengen. Deze strategie is bijzonder nuttig in auto’s met een hoog vermogen. Waar een plotselinge versnelling ernstige mechanische schade aan de transmissie kan veroorzaken.

Eenvoudig gezegd gebruikt het systeem inputs van verschillende motorsensoren en controlemodules. Zoals de brandstofbeheermodule, de ontstekingsvervroeger, de transmissiemodule en andere. Het ontstekingstijdstip wordt vlak voor en tijdens het schakelen afgesteld.

In een volledig functionerend systeem vermindert dit effectief het motorkoppel, wat het gevoel verbetert en het schakelen soepeler maakt. In sommige auto’s is dit systeem zelfs zo geavanceerd dat het schakelen bijna onmerkbaar is.

De transmissieregelmodule (TCM) stuurt via het CAN-bussysteem een verzoek om koppelregeling naar de transmissieregelmodule (PCM). Bijvoorbeeld tijdens agressieve acceleratie wanneer de rijomstandigheden dit vereisen. Tegelijkertijd communiceert de PCM met de TCM om te bevestigen dat deze het verzoek om koppelregeling heeft ontvangen.

Indien echter tijdens het verzoek een fout of defect optreedt en de PCM door deze fout het verzoek niet kan uitvoeren, deelt hij de TCM mee dat het verzoek is mislukt. De foutcode P2550 wordt dan in het geheugen geschreven.

Merk op dat het aantal storingscycli dat nodig is om de code in te stellen en het controlelampje te laten branden, afhangt van de fabrikant. In sommige gevallen zal de fout bij de eerste storing worden ingesteld. In andere gevallen moeten er acht of meer storingscycli plaatsvinden voordat de code wordt ingesteld en het indicatielampje gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2550 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De auto gaat in de noodmodus van de versnellingsbak.
 3. De transmissie slipt tijdens het schakelen.
 4. Transmissie loopt vast in versnelling.
 5. Schakelen is moeilijk.
 6. Motor kan afslaan bij stationair of laag toerental.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.
 8. De algemene prestaties kunnen over het gehele werkingsgebied van de motor afnemen.

Deze storing is vrij ernstig, omdat ze problemen met de besturing van het voertuig kan veroorzaken. Als foutcode P2550 niet tijdig wordt verholpen, kan ernstige mechanische schade aan de transmissie ontstaan.

Oorzaken van de fout

Code P2550 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Slechte elektrische verbinding van de CAN-bus (Controller Area Network).
 • Bedradingsprobleem of beschadigde connector.
 • Storing in het systeemdrivercircuit in PCM
 • In sommige gevallen, storing in de PCM of TCM.

Hoe kan ik foutcode P2550 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2550:

 1. Lees alle gegevens en foutcodes opgeslagen in het PCM geheugen met een OBD-II scan tool.
 2. Reset de opgeslagen codes en maak een proefrit met de auto.
 3. Als de fout is teruggekeerd, controleer dan de connectoren en de kabelboom op schade of slecht contact.
 4. Controleer de elektrische aansluiting van de CAN-bus.
 5. Als de code nog steeds actief is, moet de PCM/TCM waarschijnlijk worden geflasht of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met het oplossen van problemen met P2550, moet u de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig bestuderen. In sommige gevallen kan dit veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Vervolgens moet u een gedetailleerde visuele inspectie uitvoeren om de toestand van de bedrading te controleren op duidelijke gebreken. Controleer de connectoren en bedrading en de PCM of TCM.

Normale waarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm weerstand zijn. De continuïteitscontrole van de bedrading moet altijd worden uitgevoerd terwijl het circuit spanningsloos is. Om kortsluiting en extra schade te voorkomen.

Weerstand of gebrek aan continuïteit wijst op defecte bedrading die open of kortgesloten is. In dat geval zal reparatie of vervanging nodig zijn.

Transmission Control Module (TCM)

Om te controleren of de TCM werkelijk een signaal uitzendt, is een grafische multimeter nodig die is ingesteld op duty cycle of een digitale opslagoscilloscoop. Sluit de positieve draad van de multimeter aan op de kabelboom die naar de TCM gaat. En de negatieve draad naar een goede aarding.

De duty cycle moet dezelfde zijn als die welke door de TCM is ingesteld in de uitgebreide diagnose-uitlezing. Als de cyclus op 0% of 100% blijft staan of met tussenpozen, controleer dan de aansluitingen opnieuw. Als alle bedrading in orde is, maar fout P2550 blijft bestaan, kan de TCM defect zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2550 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford
 • Mazda
 • Mercedes-Benz

Bij foutcode P2550 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2544, P2545, P2546, P2547, P2548, P2549, P2551.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen