Foutcode P2741 – transmissievloeistoftemperatuursensor “B” circuit bereik/prestaties

Foutcode P2741 klinkt als “transmissievloeistoftemperatuursensor “B” circuit bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Fluid Temperature (TFT) Sensor “B” Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2741

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P2741 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2741 – transmissievloeistoftemperatuursensor

De temperatuursensor van de transmissievloeistof (TFT) maakt deel uit van de drukklep van de transmissievloeistof (TFP). Het is een thermistor die van waarde verandert afhankelijk van de temperatuur.

Als de temperatuur stijgt, neemt de weerstand af en als de temperatuur daalt, neemt de weerstand toe. De PCM levert een 5V referentiesignaal aan de sensor en meet de spanningsval in het circuit.

Wanneer de transmissievloeistof koud is, is de weerstand van de sensor hoog en detecteert de PCM een hoog spanningssignaal. Als de vloeistoftemperatuur opwarmt tot de normale bedrijfstemperatuur, neemt de weerstand af en daarmee ook de signaalspanning.

Deze sensor wordt door de PCM of TCM gebruikt om de temperatuur van de automatische transmissievloeistof te bepalen. Het signaal wordt gebruikt om de beste schakelpunten te bepalen en de leidingdruk aan te passen.

Tijdens de werking zorgt dit ervoor dat de regelmodule (PCM of TCM) de koppelomvormerkoppeling (TCC) eerder inschakelt en de overdrive versnelling uitschakelt. Dit wordt gedaan om de temperatuur van de vloeistof te verlagen als deze boven de normale waarde komt.

Deze code wordt ingesteld als het circuit van sensor ‘B’ zich niet binnen het in het geheugen van de PCM/TCM opgeslagen werkgebied bevindt.

Soms kan het probleem te maken hebben met interne mechanische problemen in de transmissie. Maar vaker is fout P2741 een probleem met het elektrische circuit van de TFPS-sensor. Dit mag niet over het hoofd worden gezien, vooral wanneer het gaat om een intermitterend probleem.

Probleemoplossingsacties kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, het type TFPS-sensor en de draadkleuren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2741 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De auto start in de 2e of 3e versnelling (noodloop).
 3. Kan niet schakelen.
 4. Transmissie schakelt hard of slipt.
 5. Transmissie oververhit.
 6. Probleem met in- en uitschakelen van de convertorkoppeling.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.

P2741 is zeer ernstig en het is raadzaam het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Langdurige onwetendheid over het probleem kan leiden tot uitgebreidere en duurdere reparaties. Na verloop van tijd kunnen de prestaties van het voertuig zo sterk achteruitgaan dat er niet meer mee gereden kan worden.

Oorzaken van de fout

Code P2741 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Mogelijke kortsluiting in het signaalcircuit van de TFT-sensor.
 • Mogelijke fout in de TFT-sensor (interne kortsluiting).
 • ATF transmissievloeistof is vervuild of bijna op.
 • Transmissie vloeistof passages verstopt of geblokkeerd.
 • Mechanisch defect in de transmissie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2741 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2741:

 1. Vervang de ATF vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Testen, eventueel vervangen van defecte transmissievloeistoftemperatuursensor.
 5. Oplossen van mechanische storingen in de transmissie.
 6. Controleer connectoren en bedrading.
 7. PCM flashen of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Raadpleeg om te beginnen altijd de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Het probleem P2741 kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is het lokaliseren van de transmissievloeistoftemperatuursensor (TFT). Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P2741 terugkeert. Als de code terugkomt, moeten we de TFT-sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Koppel de elektrische connector van de TFT-sensor los met de contactsleutel uit. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalaansluiting op de connector van de bedradingsbundel van de TFT-sensor.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de verbinding en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning niet juist is, vervang dan de defecte draden of connector.

Controleer de sensor

Sluit een poot van een ohmmeter aan op de signaalaansluiting van de TFT-sensor en de andere poot op de massa. Controleer de weerstand volgens de specificaties van de fabrikant. Beweeg de connector van de transmissievloeistoftemperatuursensor en controleer de weerstand. Als de meting van de ohmmeter afwijkt van de aanbevelingen van de fabrikant, moet u de TFT-sensor vervangen.

Als de bedrading en de sensortests voltooid zijn, maar u nog steeds code P2741 krijgt. Je moet kijken naar de PCM / TCM module en naar interne transmissiefouten. Maar doe dit na het vervangen van de TFT-sensor. Meestal is diegene het probleem.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde voertuigdiagnosticus.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2741 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura
 • Ford
 • Honda
 • Infiniti
 • Jaguar
 • Jeep
 • Lexus
 • Nissan
 • Toyota

Bij foutcode P2741 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2740, P2742, P2743, P2744.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen