Foutcode P2784 – input/turbinesnelheidssensor “A”/”B” correlatie

Foutcode P2784 klinkt als “input/turbinesnelheidssensor “A”/”B” correlatie”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Input/Turbine Speed Sensor “A”/”B” Correlation” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2784

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2784 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2784 – input/turbinesnelheidssensor

De fout geeft aan dat de motortoerentalsensoren een verkeerd ingangssignaal naar uw PCM (Powertrain Control Module) sturen. De meeste PCM’s zijn geprogrammeerd om de snelheid stapsgewijs te verhogen.

Na voldoende stijging schakelt de transmissie naar een hogere versnelling. Maar als de stijging van de sensor onregelmatig of ongewoon is. De PCM kan het juiste schakelpunt niet effectief detecteren en code P2784 wordt uitgevoerd.

De turbo-ingangssnelheidssensor is gewoonlijk een driedraads elektromagnetische sensor. Wordt gebruikt om de invoersnelheid van de transmissie te controleren (door de PCM herkend als omwentelingen per minuut).

De sensor bevindt zich aan de achterkant van de koppelomvormer (op de ingaande as van de transmissie). Het wordt met bouten of schroeven rechtstreeks in het carter van de transmissie bevestigd.

Er zijn speciale groeven op de transmissiehoofdas die dicht bij het uiteinde van de sensor lopen. Wanneer de groeven de transducer passeren, wordt het circuit onderbroken en wordt een elektronische puls gegenereerd. Deze puls wordt door het PCM ontvangen als een golfvormig patroon, dat het herkent als de ingang voor het toerental van de turbine.

De input van het turbinetoerental wordt vergeleken met het motortoerental, het motorbelastingspercentage en het uitgaande toerental van de transmissie. Dit wordt gedaan om het gewenste toerental per minuut te bepalen. Indien de werkelijke snelheid tussen de “A/B”-sensoren niet overeenkomt met de gewenste snelheid, wordt code P2784 opgeslagen en gaat het storingslampje “Motor controleren” branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2784 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Fluctuerende snelheidsmeter of kilometerteller.
 3. Moeilijk of onstabiel schakelen.
 4. Automatische transmissie schakelt niet.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. Zwevend motortoerental en pogingen tot afslaan.
 7. Motor slaat af bij stationair toerental.
 8. Mogelijke ontstekingshiaten in de motorcilinders. Ook kan de motor van het voertuig onregelmatig lopen.

In sommige gevallen, wanneer deze code aanwezig is, zet de PCM de transmissie in de “noodmodus”. In deze modus begint de transmissie met beperkingen te werken. Als de transmissie onregelmatig begint te schakelen wanneer P2784 wordt gemeld, moet het probleem onmiddellijk worden verholpen.

Oorzaken van de fout

Code P2784 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Beschadigde kabelboom of connectoren.
 • Defecte ingangssnelheidssensor.
 • Defecte uitgangssnelheidssensor.
 • Defecte schakelklep.
 • ATF transmissievloeistof is vervuild.
 • Laag niveau van transmissievloeistof.
 • Een PCM-storing of een PCM-programmeerfout is een zeldzame oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P2784 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2784:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de auto en lees eventuele foutcodes uit.
 2. Wis de codes en maak een proefrit met de auto om te zien of er een probleem is.
 3. Controleer het peil en de toestand van de transmissievloeistof. Vul de vloeistof bij als het peil laag is. Als de vloeistof verontreinigd is, moet deze worden vervangen.
 4. Als de foutcode niet verdwijnt, controleer dan de referentiespanning en het massasignaal van de toerentalsensor van de automatische transmissie. Controleer ook de integriteit en de weerstand van het sensorcircuit.
 5. Repareer of vervang beschadigde draden of circuits. Als de circuits en draden in orde zijn, controleer dan alle relevante sensoren en magneetkleppen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer foutcode P2784 in de Technical Service Bulletins (TSB) voor uw voertuig. Uw probleem kan door de fabrikant worden opgelost, wat tijd en geld kan besparen tijdens de diagnose.

Begin de diagnose met een visuele inspectie van de bedrading en connectoren van het systeem. Beschadigde bedrading en connectoren moeten worden gerepareerd of vervangen. Vergeet niet de accu en de daarop aangesloten kabels te controleren, controleer ook de dynamo.

Sluit het scanapparaat aan op de diagnosepoort, haal eventuele opgeslagen codes op voor later gebruik. Als er codes voor ingangs- en uitgangssensoren zijn, bepaal dan welk circuit defect is.

Controleer of er niet te veel metaalresten op de magnetische oppervlakken van de sensoren zitten. Voor het beste resultaat moet u overtollig vuil verwijderen voordat u het opnieuw installeert. Controleer na het verwijderen van de sensoren ook de groeven en inkepingen op de transmissieas.

Gebruik een multimeter om de afzonderlijke sensoren te testen volgens de specificaties van de fabrikant. Sensoren die niet aan de specificaties voldoen, moeten worden vervangen.

Alvorens de weerstand en de continuïteit te testen met een multimeter, moeten de respectieve regelaars worden losgekoppeld. Doet u dit niet, dan kan de controller defect raken.

Let op een PCM-storing of PCM-programmeerfout. Of alle systeemcircuits en sensoren in orde zijn en voldoen aan de specificaties van de fabrikant.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2784 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chrysler (300C)
 • Dodge (Magnum)
 • Jeep (Commander, Grand Cherokee, Wrangler)
 • Mercedes-Benz (Sprinter)
 • Toyota (Auris)

Bij foutcode P2784 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0715, P0716, P0717, P0718, P2765, P2766, P2767, P2768.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen