Foutcode P2A05 – bereik/prestaties O2-sensorcircuit (Bank 2, Sensor 3)

Foutcode P2A05 klinkt als “bereik/prestaties O2-sensorcircuit (Bank 2, Sensor 3)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “O2 Sensor Circuit Range/Performance (Bank 2, Sensor 3)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2A05

Code P2A05 verwijst naar de sensor na katalysator Bank 2 die niet aan de motorzijde met cilinder 1 zit. De fout betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een storing in de zuurstofsensor O₂ of het circuit daarvan heeft gedetecteerd.

Foutcode P2A05 – bereik/prestaties O2-sensorcircuit (Bank 2, Sensor 3)

Zuurstofsensoren O₂ worden in voertuigen gebruikt om het zuurstofgehalte in het uitlaatsysteem te bepalen, voor en na de katalysatoren. Ze gebruiken feedback om het brandstofsysteem aan te passen. Een optimale lucht/brandstofverhouding van 14,7:1 aanhouden.

Sommige zuurstofsensoren gebruiken een verwarmingscircuit voor snellere feedback naar de regelmodule. De zuurstofsensor kan drie of vier draden gebruiken, afhankelijk van het voertuig.

Twee worden gewoonlijk gebruikt voor terugkoppeling naar de transmissieregelmodule (PCM). En de andere draden zijn voor de verwarming en het verwarmingscircuit. Driedraads sensoren worden normaliter via het uitlaatsysteem geaard. En de vierdraads hebben een aparte aardedraad.

Indien het O₂-sensorcircuit gedurende een bepaalde periode en onder bepaalde geprogrammeerde omstandigheden niet goed werkt. Dan wordt code P2A05 opgeslagen en kan het storingslampje gaan branden.

Bij sommige voertuigen kan het enkele malen duren voordat het MIL oplicht.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2A05 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Verhoogd brandstofverbruik.
 3. Verminderde motorprestaties.
 4. Er kunnen ontstekingspieken in de motorcilinders optreden. De motor van het voertuig kan ook onregelmatig lopen.
 5. Ook andere gerelateerde diagnosecodes kunnen worden opgeslagen.

Als foutcode P2A05 verschijnt, kan het voertuig blijven rijden, maar moet het probleem zo snel mogelijk worden verholpen. Als het probleem te lang wordt genegeerd, kan de motor onstabiel gaan werken en kunnen andere onderdelen beschadigd raken.

Oorzaken van de fout

Code P2A05 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte sensor O₂.
 • Open circuit in sensorvoeding, aarde of verwarmingscircuit O₂.
 • Beschadigde of versleten connectors naar de sensor.
 • Zekering of smeltlood doorgebrand.
 • Brandstofdruk te laag of te hoog.
 • Lekkend vacuüm.
 • Uitlaat lekkage is ernstig.
 • Slechte luchtmassastroomsensor of absolute spruitstukdruksensor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2A05 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2A05:

 1. Wis de foutcodes uit het computergeheugen van de auto.
 2. Maak een proefrit met de auto om te zien of code P2A05 opnieuw verschijnt.
 3. Voer een visuele inspectie uit en repareer of vervang indien nodig beschadigde elektrische kabels.
 4. Controleer de aarding, corrigeer het probleem indien nodig.
 5. Test de zuurstofsensor met een tester, de weerstand moet normaal 7-9 ohm zijn, zo nodig vervangen.
 6. Als er een probleem is met de PCM, moet u de motorbesturingsmodule opnieuw programmeren of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Storing P2A05 wordt meestal veroorzaakt door een probleem met het zuurstofsensorcircuit of de sensor zelf, dus de diagnose begint met het controleren van de sensorbedrading. Als een verwarmde zuurstofsensor is gemonteerd, gaan er gewoonlijk vier draden naar het verwarmingscircuit.

Twee draden gaan rechtstreeks naar het verwarmingscircuit en de andere twee naar de voeding en aarde van de sensor. Misschien heeft u een bedradingsschema van uw auto nodig. Om zeker te zijn dat je de juiste set draden controleert.

Controleer de bedrading

Controleer het circuit met een digitale multimeter of voltmeter. Raadpleeg het bedradingsschema van de auto om de exacte pinnen van de connector te bepalen waar de massa is aangebracht.

De aflezing moet dicht bij de batterijspanning liggen. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de voeding van de sensor.

Ook de massaverbinding moet worden gecontroleerd. Sluit daartoe de positieve accupool aan op de rode draad van de multimeter. En de zwarte draad moet worden verbonden met de aarde om te controleren of het circuit geaard is. Het resultaat moet 12 V zijn, zo niet, dan is er een probleem met de aarding van de sensor.

De sensor controleren

Als voeding en massa in orde zijn, is de volgende optie bij de P2A05-foutoplossing de sensor zelf te controleren. Om te bepalen of het een open circuit of hoge weerstand heeft. Zet een voltmeter op de ohm-schaal en controleer de weerstand van het circuit met het bedradingsschema als referentie.

Het circuit in de sensor moet een lage weerstand hebben, raadpleeg de handleiding van het specifieke voertuig voor de exacte waarden. Overschrijding van de grenswaarde wijst op een breuk, zodat de zuurstofsensor moet worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2A05 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • Honda
 • Kia
 • Pontiac

Bij foutcode P2A05 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2A00, P2A01, P2A02, P2A03, P2A04.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen